<< όχι τρομοκρατημένο οδηγό >>


Τι είναι λοιπόν αυτό που μας τινάζει μερικές φορές κατά την έξοδό μας από το αυτοκίνητο;

2013-11-05 19:43

Τι είναι λοιπόν αυτό που μας τινάζει μερικές φορές κατά την έξοδό μας από το αυτοκίνητο;
Πρόκειται απλά για στατικό ηλεκτρισμό, για τη δημιουργία του οποίου ευθύνονται τόσο τα καλύμματα του αυτοκινήτου, όσο και τα ρούχα των επιβαινόντων.
Το πρόβλημα προέρχεται από την τριβή που αναπτύσσεται με την επαφή των επιβατών με τα καλύμματα των καθισμάτων. Το τίναγμα όμως οφείλεται στην αποφόρτιση του επιβαίνοντα κατά τη στιγμή της εξόδου. Tο τίναγμα είναι πιο δυνατό αν η αποφόρτιση είναι πιο γρήγορη.

Λαμβάνοντας βέβαια υπόψη το γεγονός ότι η αποφόρτιση συνήθως λαμβάνει χώρα με το άγγιγμα μεταλλικού σημείου στο όχημα, σε συνδυασμό με το ότι η χρονική διάρκεια και το ηλεκτρικό φορτίο που διοχετεύεται από τον άνθρωπο είναι μικρού μεγέθους, γίνεται άμεσα κατανοητό ότι δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι.
Συνεισφορά στην εμφάνιση του φαινομένου του στατικού ηλεκτρισμού έχουν και οι καιρικές συνθήκες.
Αν παραδείγματος χάριν ο καιρός είναι κρύος και ξηρός, η αποφόρτιση είναι πιο έντονη ενώ τις υγρές μέρες τα ρούχα αποφορτίζονται καλύτερα.
Η λύση
Για να αποφύγετε το τίναγμα της αποφόρτισης πριν την έξοδό σας, πιαστείτε με το ένα χέρι από κάποιο μεταλλικό σημείο του αμαξώματος και μην το αφήσετε μέχρι να πατήσουν και τα δύο σας πόδια στη γη.
Έτσι η αποφόρτιση διαρκεί περισσότερο, άρα είναι και πιο ομαλή.
Πρόληψη
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την αποφόρτιση είναι να αποτρέψετε τη φόρτιση.
Πώς γίνεται αυτό;
Με την επιλογή κατάλληλων υλικών τόσο στα ρούχα, όσο και στις επιφάνειες του αυτοκινήτου.
Το μαλλί, το δέρμα και το λινό φορτίζονται λιγότερο από τα συνθετικά υλικά αφού είναι καλύτεροι αγωγοί του ρεύματος. Τα δερμάτινα καθίσματα καθώς και οι δερμάτινες σόλες στα υποδήματα είναι το καλύτερο "αντίδοτο" ενώ καλό είναι να αποφεύγονται υποδήματα με πλαστική σόλα. Και κάτι ακόμα, το περιβόητο λαστιχένιο κορδόνι (η λεγόμενη γείωση) που βρισκόταν στο κάτω-πίσω μέρος του αυτοκινήτου είναι εντελώς περιττό, αφού πρώτον δεν αποφορτίζει τους επιβάτες ενώ όσον αφορά το αμάξωμα ακριβώς την ίδια ιδιότητα έχουν και τα ελαστικά.

 

—————

Πίσω